pokarmy a zdrowie
27 lutego 2011
Starzenie się.
Nie jest chorobą,ale jest kojarzone z uciążliwymi zaburzeniami takimi jak:zmniejszeniem siły fizycznej, zdolnością do pracy, utratą pamięci, osłabieniem słuchu, wzroku, oraz zmianami polegającymi na zwyrodnieniu narządów.Jedną z teorii wyjaśniającą ten proces jest pogląd ,że to wolne rodniki i utleniacze nagromadzone przez całe życie przyśpieszają degenerację narządów.A zatem według tej teorii,dieta bogata w produkty zawierające przeciwutleniacze może zredukować, lub opóżnić oznaki starzenia się.Zywność i substancje opóżniające efekty starzenia się to wszystkie produkty zawierające duże ilości witamin-przeciwutleniaczy jak: wit A,C, E,Selen.Inne niesyntetyczne przeciwutleniacze,to wszelkie zieleniny np;szpinak brukselka ,botwinka a także marchew,grejpfruty,orzechy,dynia,kiwi,pomarańcze.Niezwykłą zdolność do spowalniania procesu starzenia się ma czosnek,gdyż odtruwa organizm,chroni komórki przed utleniaczami,hamuje rozrost guzów i ma działanie przeciwbakteryjne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz