5 lipca 2011

MARCHEW-lecznicze właściwości

MARCHEW-wartości odżywcze

Marchew jest warzywem powszechnie znanym dostępnym przez cały rok,iczęsto stosowanym w naszej diecie. Najbardziej wartościowa dla organizmu jest marchew surowa .W tej postaci nasz organizm przyswaja najwięcej karotenu .Beta-karoten po wprowadzeniu do organizmu zamieniany jest w wit A.Beta-karoten jest silnym antyoksydantem,
blokuje związki rakotwórcze,chroni nasz układ odpornościowy.Marchew zawiera również wit C, B6,kwas foliowy,żelazo,potas.Chroni wzrok do póznej starości,zapobiega chorobom serca i nowotworów.Jest niezastąpionym lekiem na biegunkę u dzieci i niemowląt.Beta-karoten i wit C jako przeciwutleniacze spowalniają lub nawet zatrzymują proces degeneracji plamki żółtej siatkówki,której prędzej czy póżniej nikt nie uniknie, choćby tylko w niewielkim stopniu.Marchew zawiera duże ilości rozpuszczalnych włókien roślinnych ,które obniżają poziom cholesterolu,chronią przed rakiem piersi, jelita grubego,odbytu,trzustki i prostaty.Kilka marchewek dziennie zapobiega odkładaniu cholesterolu na ścianach tętnic.Nadmiar marchwi w diecie jest nieszkodliwy.Beta-karoten magazynowany jest w skórze stąd odcień skóry podobny do opalenizny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zdrowie

Łączna liczba wyświetleń