ZDROWIE każdego człowieka jest bezpośrednio związane z żywnością, którą zjada, lub której nie zjada. Choroba powstaje w wyniku utraty równowagi w organizmie, to z kolei powoduje zmniejszenie odporności Liczne ostre i przewlekłe schorzenia u ludzi powstają w wyniku nadmiernej produkcji WOLNYCH RODNIKÓW. Wolne rodniki powstają w procesie przemiany tlenu w energię, jako produkty uboczne. Są to niebezpieczne utleniacze ! Ich nadmiar potrafi wyrządzić wiele szkód w naszym organizmie. Główne schorzenia spowodowane działaniem wolnych rodników to: miażdzyca , starzenie się ,nadciśnienie krwi, przewlekłe choroby zwyrodnieniowe, alergie, zapalenia stawów, zaćma. Mogą również zaatakować mózg i ośrodkowy układ nerwowy. Mają również udział w powstawaniu wszystkich rodzajów nowotworów złośliwych.
Na szczęście nasz organizm potrafi walczyć z tymi grożnymi związkami, substancją zwaną ANTYOKSYDANTEM [przeciwutleniaczem ] to każda substancja zwalczająca wolne rodniki w organiżmie usuwając je, lub uniemożliwiając zaatakowanie komórek. Antyoksydantami są witaminy:A,E iC, składniki mineralne zioła związki chemiczne. Większość antyoksydantów to substancje odżywcze pochodzące z żywności. Główne żródła tych substancji w pożywieniu to: wszystkie kolorowe warzywa, pełne ziarna, czosnek, orzechy rośliny strączkowe, migdały, zielona herbata. Właściwości antyoksydacyjne posiadają również pierwiastki śladowe jak selen i cynk. Organizm sam sobie nie poradzi w walce z wolnymi rodnikami dlatego wspomagajmy go ZDROWO SIĘ ODŻYWIAJĄC !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz