6 stycznia 2012

ANTYOKSYDANTY I WOLNE RODNIKI

ZDROWIE  każdego  człowieka  jest  bezpośrednio  związane  z  żywnością,  którą  zjada, lub  której  nie  zjada. Choroba  powstaje  w  wyniku  utraty  równowagi  w  organizmie, to  z  kolei  powoduje  zmniejszenie  odporności  Liczne  ostre  i  przewlekłe  schorzenia  u  ludzi  powstają  w  wyniku  nadmiernej  produkcji  WOLNYCH  RODNIKÓW. Wolne  rodniki  powstają  w  procesie  przemiany  tlenu  w  energię, jako  produkty  uboczne. Są  to  niebezpieczne utleniacze ! Ich  nadmiar  potrafi  wyrządzić  wiele  szkód  w  naszym  organizmie. Główne  schorzenia  spowodowane  działaniem  wolnych  rodników  to: miażdzyca , starzenie  się ,nadciśnienie  krwi, przewlekłe  choroby  zwyrodnieniowe, alergie,  zapalenia  stawów,  zaćma. Mogą  również  zaatakować  mózg  i  ośrodkowy  układ  nerwowy. Mają również  udział  w  powstawaniu  wszystkich  rodzajów  nowotworów  złośliwych.
  Na szczęście  nasz  organizm  potrafi  walczyć z  tymi  grożnymi  związkami,  substancją  zwaną  ANTYOKSYDANTEM  [przeciwutleniaczem ] to  każda  substancja  zwalczająca  wolne  rodniki  w  organiżmie  usuwając  je, lub  uniemożliwiając  zaatakowanie  komórek. Antyoksydantami  są witaminy:A,E iC,  składniki  mineralne  zioła  związki  chemiczne. Większość  antyoksydantów  to substancje  odżywcze  pochodzące  z  żywności.  Główne  żródła  tych  substancji  w  pożywieniu  to: wszystkie  kolorowe  warzywa, pełne  ziarna,  czosnek,  orzechy  rośliny  strączkowe, migdały,  zielona  herbata.  Właściwości  antyoksydacyjne  posiadają  również  pierwiastki  śladowe  jak selen i cynk.   Organizm  sam  sobie  nie  poradzi  w  walce  z  wolnymi  rodnikami  dlatego  wspomagajmy  go  ZDROWO      SIĘ       ODŻYWIAJĄC  !!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zdrowie

Łączna liczba wyświetleń