Makaron znany jest na świecie od wielu lat.
Produkowane jest wiele rodzajów,choć największą popularnością cieszy się makaron pasta-tak nazywany przez Włochów.Jednak najzdrowszy jest makaron produkowany z gruboziarnistej mąki.Ma on dwa razy więcej włókien roślinnych niż makaron z białej mąki. DZIĘKI dużej zawartości złożonych węglowodanów i włókien roślinnych makaron zmniejsza ryzyko chorób serca , zapobiega tworzeniu się nowotworów,obniża poziom stresu.Węglowodany złożone oraz włókna roślinne zawarte w makaronie obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca . Włókna roślinne zawarte w makaronie zapobiegają rakowi jelita grubego i odbytu.Kilka porcji makaronu w tygodniu pomoże nam uniknąć chorób serca,oraz poprawi ogólny stan zdrowia!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz