6 marca 2011

MAKARON-wpływ na zdrowie

Makaron znany jest na świecie od wielu lat.
Produkowane jest wiele rodzajów,choć największą popularnością cieszy się makaron pasta-tak nazywany przez Włochów.Jednak najzdrowszy jest makaron produkowany z gruboziarnistej mąki.Ma on dwa razy więcej włókien roślinnych niż makaron z białej mąki.  DZIĘKI dużej zawartości złożonych węglowodanów i włókien roślinnych makaron zmniejsza ryzyko chorób serca  , zapobiega tworzeniu się nowotworów,obniża poziom stresu.Węglowodany złożone oraz włókna roślinne zawarte w makaronie obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca . Włókna roślinne zawarte w makaronie zapobiegają rakowi jelita grubego i odbytu.Kilka porcji makaronu w tygodniu pomoże nam uniknąć chorób serca,oraz poprawi ogólny stan zdrowia!!                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zdrowie

Łączna liczba wyświetleń