27 marca 2011

RYBY- właściwości lecznicze

Wpływ ryb na zdrowie człowieka był przedmiotem badań na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.Rezultaty tych badań wskazują ,że spożywanie ryb: obniża poziom tłuszczów we krwi, zapobiega tworzeniu się zakrzeoów,pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi,wspomaga leczenie chorób skóry: egzemy,łuszczycy. Stwierdzono, że ludzie żywiący się niemal wyłącznie rybami, bardzo rzadko zapadają na choroby serca, mimo że ryby zawierają dużo tłuszczu.Rybi tłuszcz zawiera substancję ,która zapobiega tworzeniu się zakrzepów.Zakrzepy te, mogą uszkadzać serce ,zatykając nawet małe naczynia wieńcowe




.Substancją tą jest kwas tłuszczowy OMEGA-3.Zapobiega on udarowi mózgu, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi ,obniżając poziom tłuszczów we krwi,w tym cholesterolu całkowitego i LDL.U chorych na cukrzycę OMEGA-3 spowalnia proces niszczenia naczyń krwionośnych przez cukrzycę ,oraz usprawnia dopływ krwi do serca.

Kwas tłuszczowy OMEGA-3 znacznie łagodzi bóle głowy,objawy zapalenia stawów i kosci. Ponadto im więcej ryb jemy, w tym mniejszym stopniu jesteśmy narażeni szczególnie na raka piersi i jelita grubego.OMEGA-3 ma wplyw na zdolność kojarzenia, łagodzi też objawy egzemy i łuszczycy.Mięso różnych gatunków ryb zawiera ważne dla organizmu witaminy z grupy B,magnez,żelazoi potas.Badania wykazały, że spożywanie ryb raz lub dwa razy w tygodniu zmniejsza o połowę ryzyko śmierci na chorobę wieńcową ,i znacznie obniża ryzyko śmierci spowodowanej przez udar mózgu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zdrowie

Łączna liczba wyświetleń